Hjärtstartare tillgänglig

Vid entrén på Norrflärkeskolan/Bygdegården hänger det numera en hjärtstartare!

Stefan  Jonsson har varit den drivande i frågan och fick hjälp av Reine Byström vid monteringen av hjärtstartaren som Hjärt- och Lungfonden skänkt till Bygdegårdsföreningen.

Önskvärt är ju att den inte kommer att behövas, men om så skulle vara fallet så finns den tillgänglig för alla. Apparaten kan användas både på barn och vuxna. Den är utrustad med ljudinstruktioner så vem som helst ska kunna använda den, oavsett vana och kunskap.

Trots att apparaten ska vara tillgänglig och i sammanhanget lätt att använda, så kan det vara bra att fräscha upp sina kunskaper när det handlar om hjärtstopp och andningsnöd. Som om det inte vore nog med en hjärtstartare så erbjuder Hjärt- och Lungfonden även en kurs i Hjärt och Lungräddning (HLR) för 15 personer.

Mer information om detta kurstillfälle kommer senare. Om det finns flera intresserade som skulle vilja gå en kurs i HLR, som inte får plats på den som vi får av Hjärt- och Lungfonden så kan eventuellt flera kurstillfällen ordnas.

I övrigt så kommer här lite information om hjärtstartaren:

-Lådan den sitter i är med 24 volts värme och håller 13-20 grader.

-På sommaren när det blir varmt kan även en liten fläkt starta för att kyla den, det är inget konstigt om de surrar i den om det är jättevarmt ute.

-Enligt instruktionen sitter de små ledlampor i skåpet med ett blinkande vitt ljus som tydligt visar var den sitter.

-I hjärtstartaren finns plattor att använda för barn 0-8år eller 0-25kg, även naturligtvis plattor för vuxna.

-Den kommer att registreras så om man har appen ”Rädda hjärtat” finns den utmarkerad för allmänheten.

-Priset är 27000 kr så vi ska vara väldigt rädda om den, ingen leksak än om den kanske ser lockande ut.

-Skåpet kommer att plomberas och bryts den plomberingen ger lådan ifrån sig ett larmljud i tre minuter.

Sprid gärna ordet så att så många som möjligt vet om att den finns. Även om vi önskar att ingen ska behöva använda hjärtstartaren vill vi inget hellre än att det ska finnas en vetskap om att den finns, var den finns och den är tillgänglig vid behov.

Som sagt återkommer vi med information om HLR-kurs(erna).

 

Kommentera